Några anledningar till varför hyra cykel slår köpa

Om du hamnat här på Jonnas blogg kan vi ta för givet att du går i cykeltankar.

Men du funderar såklart på om det är mer värt att hyra cykel än att köpa en sprillans ny.

Du kanske har pratat med vänner, släkt, bekanta och alla har olika åsikter eller erfarenheter. Men hur ska man veta vilket alternativ som är bäst?

Saker som pris, försäkring, kvalitet, behov och massa annat har säkerligen varit anledningar till att du ännu inte tagit ett konkret beslut.

Så vill du ha lite mer kött på benen innan du vågar dig på ett cykelabonnemang har du kommit rätt, för här hittar du en rad anledningar att gå med i Jonna-klubben.

EKONOMISKT
Att köpa en sprillans ny cykel är en investering som kräver en hel del tankeverksamhet.

När man räknar ihop alla utgifter som tillkommer, skulle du istället kunna hyra en Jonna i +2-3 år innan det börjar löna sig ekonomiskt att äga en cykel (förutsatt att du har den kvar och den inte blivit stulen)

Pris
Till exempel, en ny 7-växlad stadscykel kan kostar run 7.000kr beroende på modell, kvalitet och märke, sen behöver du ett lås till det.

Utöver kostnaden för själva cykeln, finns det lita andra cykelkostnader framförallt service och försäkring (eller rättare sagt självrisk/avdrag vid nyttjande av försäkring).

Det som också kan vara bra att tänka på är att en cykel tappar upp till 50% av sitt värde efter det första året. Såklart mindre kul när man lagt ut flertalet tusenlappar.

Till skillnad från en ny cykel, ingår det allra mesta när man hyr en cykel på abonnemang. Något som kommer spara dig både pengar och tid.

Om du vet att du använder cykel ofta, kan ett abonnemang hos Jonna kosta så lite som 179kr/månaden.

Service
Det är rekommenderat att serva en cykel efter 25 timmars cykling. Beroende på hur mycket du använder cykeln kan detta behövas göras oftare eller mer sällan.

Billiga cyklar av sämre kvalitet (tänk köplador) kan behövas servas oftare och håller generellt sett inte lika länge. Vilket gör att köpet inte alltid lönar sig i längden.

Att serva cykeln innebär att den håller längre och minskar risken för större skador framöver.

Service kan kosta allt mellan 300-900kr/gång beroende på skicket på cykeln. Större skador leder såklart till högre servicekostnad, såsom lagning eller utbyte av specifika delar.

På Jonna uppmuntrar vi dig att kontinuerligt komma in på service för att öka din säkerhet och förlänga cykelns livslängd, utan extra kostnad. Och är det ett allvarligt fel kommer vi ut till dig eller byter ut cykeln mot en nyservad.

Försäkring
Försäkring kan vara dyrt och självrisken varierar oftast beroende på din hemförsäkring.

Det finns fler anledningar till varför du inte alltid kan få ersättning från ditt försäkringsbolag, såsom att din försäkring inte täcker cykelstöld eller värdet på cykeln underskrider självrisken.

När du hyr cykel på abonnemang står ofta uthyraren för försäkring såvida användarkraven har efterföljts. Med andra ord helt oberoende av din hemförsäkring.

Hos Jonna erbjuder vi 50% längre självrisk som täcker vid stöld, olycka och skadegörelse. Vi förebygger stöld och sabotage genom att göra cyklarna identifierbara för allmänheten.

Tillbehör
En utgift som många kanske inte räknar med när de köper cykel är alla tillbehör.

Det är till exempel lag på att ha belysning och reflexer när du är ute och cyklar i mörker, men de flesta nya cyklar säljs inte med dessa inkluderat.

Det är inte heller helt omöjligt att du måste köpa till ett lås. Ordentlig låsning av cykeln är ett vanligt krav för att din försäkring ska gälla vid eventuell stöld.

En korg kan vara en bra investering då det underlättar markant vid transport av såväl väska som ett besök i mataffären.

Total kan du behöva spendera en oväntad summa på minst 500 kronor för en ultimat cykelupplevelse.

När du hyr cykel hos Jonna behöver du inte oroa dig för dessa oväntade kostnader då tillbehör alltid ingår i abonnemangskostnaden.

SMIDIGT
En av de kanske mest självklara anledningarna till att hyra cykel är hur jämförelsevis smidigt det faktiskt är.

Som om allt vi redan listat inte är anledning nog, finns det ett antal andra skäl till att glömma tanken på att köpa en ny cykel.

Äga utan att äga
Tanken på att äga en cykel kan vara frestande och att den är din egen är ett vanligt argument som spelar stor betydelse för det slutgiltiga beslutet.

Men tänk om du kunde få samma känsla av att ha en egen cykel utan att faktiskt äga den?

Med cykel på abonnemang kan du fortfarande uppleva friheten av att alltid ha tillång till en cykel som är din egen.

Du behöver inte oroa dig för att kvaliteten eller dagsskicket på cykeln ska variera. Den är precis lika pålitlig som när du lämnade den.

Det finns heller ingen som helst risk att cyklarna är slut så att du får gå till jobbet eller att någon smetat sina bakterier över hela styret.

På Jonna strävar vi efter att det ska kännas som din alldeles egen cykel, vilket vi gör främst genom att hålla hög kvalitet på hela vår flotta.

Spara tid
Det går självklart utmärkt att sköta om cykeln själv såvida du har tid, energi och kunskap. Men tid är pengar och rätt kunskap är få förunnat.

Till exempel, att serva cykeln på egen hand är vanligtvis ett självklart sätt att spara pengar.

Men genom att hyra cykel på abonnemang slipper du både kostnaden, tidsproblematiken och kunskapen. Lämna det till experterna!

Du behöver heller inte spendera en massa tid och energi på att hålla dig uppdaterat om de senaste cykelmodellerna.

Jonnas unisex stadscykel är designad för att passa de allra flesta och skulle det uppstå strul med just din cykel finns vi alltid till hands.

Hejdå cykel
Det här kanske säger sig självt, men när det väl är dags att göra sig av med cykeln är krångelnivån minimal.

Till skillnad från när du äger en cykel och behöver sälja eller ge bort den, är avskedet av din hyrescykel abrupt.

Om du hur en cykel hos Jonna är det enda du behöver göra att lämna tillbaka cykeln till oss så avbryter vi ditt abonnemang. Det har aldrig varit enklare att säga hejdå till din cykel.

HÅLLBART
Genom att hyra en cykel slipper du köpa en ny och därav bidra till ett cirkulärt samhälle.

På Jonna står hållbarhet i centrum av hela vår verksamhet, det är drivkraften till att vi gör det vi gör och hur vi gör det. Tillsammans med våra kunder ser vi till att människor tar sig fram på ett lite smartare och lite hållbarare vis.